Ajándék hírekAjándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a tökéletes ajándékozás titkára?

Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a tökéletes ajándékozás titkára?

Címkék - ajándék, ajándékozás, illemszabály, karácsony, kíváncsi, titka, tökéletes-ajándékozás, ünnepek
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a tökéletes ajándékozás titkára?
Ajándékozási illemtan
Biztosan mindenki szokott adni és kapni is ajándékot, ha máskor nem is, de legalább évente egyszer: karácsonykor. Nem mindenki tudja, de az ajándékozásnak is megvannak az illemszabályai. Hogy mik is ezek?

Az ajándék kiválasztásánál elsősorban az legyen irányadó, hogy ...

- kit akarunk megajándékozni
- milyen kapcsolatban vagyunk vele
- vajon minek örülne legjobban a megajándékozott

Nem kell mentegetőzni az ajándék átadásakor azzal, hogy ez szerény, csekély az értéke. A figyelmességet, a szeretetet, a befektetett munkát illik értékelni és nem az ajándék árát.

Ne ajándékozzuk tovább a család más tagjának azt, amit kaptunk. Soha ne szóljuk le az ajándékot még akkor sem, ha nem tetszik. Még ilyenkor is illik köszönetet mondani. Mindenkinek más az ízlése, az ajándékozónak lehetséges, hogy ez tetszett. Méltányoljuk inkább a jó szándékot, természetesen lelkendezni nem kötelező.

Bizonyos ajándékok akár modortalanságra is vallhatnak, ezért alaposan gondoljuk át, hogy kinek mit vásárolunk. Például dundi nőnek, aki megveti a fogyókúrát ne vegyünk diétás szakácskönyvet, ahogyan a nemrég leszokott családtagnak sem illik gravírozott öngyújtót ajándékozni.

A szúró eszközöknek szimbolikus értelmük van, haragot és harcot jelképeznek, ezért nem illik kést, ollót és további szúró,vágó tárgyakat ajándékba adni.

Jóllehet más kultúrákban illik megvárni a vendég távozását a csomagolópapír leszakítása előtt, nálunk ez nem divat, sőt. Ha nem bontjuk ki és nézzük meg azonnal az ajándékot, azzal megbánthatjuk szeretteinket, mert úgy tűnhet, hogy cseppet sem érdekel mit vettek.

Pénzt adni nem csak illetlenség, de fantáziátlanságra is vall. Olyan, mintha lusták lennénk utánajárni az ajándéknak, ráadásul személytelen is egy köteg bankót valakinek a kezébe nyomni. Ha mindenképpen azt szeretnénk, hogy azt az összeget úgy költse el, ahogyan szeretné, akkor vásárolju k neki ajándékutalványt.

Elég kellemetlen, amikor az árcédula az ajándékon marad. Mindig ügyeljünk rá, hogy eltüntessük az összeget az ajándékokról, hiszen a karácsony az örömszerzésről szól, nem pedig az anyagiakról.

Az ajándék soha ne legyen bántó, ne sértsünk meg senkit, az emberek többsége elég érzékeny. A humoros ajándék legyen ízléses, szellemes és senkit ne sértsen meg önérzetében.

Igen kínos lehet karácsonykor, ha olyan valakitől kapunk ajándékot, akinek mi nem vettünk semmit. Ilyen és ehhez hasonló helyzetek azonban előfordulhatnak az ünnepek alatt, ezért jobb, felkészülünk ezekre.
Hirdetés


Néhány kérdés és válasz, ami igen hasznos lehet számunkra ...

Ugyanolyan értékben kell karácsonyi ajándékot adnunk, mint amit kaptunk valakitől?
Nem, találjuk meg a legjobb ajándékot, amit adni szeretnénk. Amikor eljön a karácsonyi adok-kapok ideje, készítsünk egy listát azokról, akiket meg szeretnénk ajándékozni. Ezen a papíron azt is tüntessük fel, hogy mennyit tudunk egy-egy emberre szánni.

Valaki, akinek nem terveztünk, hogy karácsonyi ajándékot veszünk, megajándékoz. Kell-e viszonozni
Nem, de mindenképpen köszönjük meg . Nem szükséges viszonozni egy váratlan karácsonyi ajándékot. És ne mondjuk, hogy "Holnapra lesz valamim a számodra." A legjobb, ha csak megköszönjük anélkül, hogy elkezdenénk magyarázkodni, miért nem vettünk neki karácsonyi ajándékot.

Amikor ajándékozunk, akkor megtartjuk a blokkot is?
Mindenképpen! Nem szégyen a blokkot megtartani, ugyanis ha mégsem jó a választott darab, akkor vissza tudjuk vinni kicserélni, és senki sem kerül kellemetlen, kínos helyzetbe.

Szükséges köszönőüzenet, ha személyesen már megköszöntük a karácsonyi ajándékot?
Nem. Kedves gesztus, ha üzenetben is megköszönjük a karácsonyi ajándékot annak, akinek már személyesen is megtettük, de nem kötelező.

Helyes megajándékozni azt, aki nem ünnepli ugyanakkor a te ünnepeidet?
Igen, mindig jó ajándékot adni. Jelezhetjük vele, hogy fontos számunkra valaki, vagy nagyra értékeljük őt.

Az ajándékutalványok népszerűek, de csak megfutamodásnak számítanak?
Nem, manapság már teljesen elfogadottak. Az ajándékutalványok jó példák arra, hogy változnak a szokások.

Milyen karácsonyi ajándékokat nem illik adni egy ismerősnek?
Kölni vagy parfüm, fehérnemű, hálóruha, alkohol. A fehérneműt nem szokás adni, hacsak nem a párunk az illető. A parfüm nagyon személyes, intim, ezt sem ajánlott ajándékozni. Az alkohollal pedig melléfoghatunk, ha nem ismerjük elég jól azt akit meg akarunk ajándékozni, ugyanis nem tudhatjuk, hogy mit szeret, vagy egyszerűen mit gondol az alkoholfogyasztásról.


Érdemes ezeket is még betartani, ha már egyszer vannak, hiszen ettől vállunk illedelmessé ...

Vendégség: Ha vendégségbe mész valahova, alapszabály, hogy vinni kell valami apróságot. Ez még akkor is igaz, ha a házigazda azt mondta, nincs szüksége amúgy semmire. Ilyenkor egy kis virág a hölgyeknek, egy kis bor az uraknak, vagy csak egy doboznyi édesség lehet a legjobb választás. Ezekkel nehéz mellélőni.

Ha nem tetszik az ajándék: Reméljük nem gyakran, de néha előfordulhat, hogy olyat kapunk, ami nagyon nem a mi ízlésünk és nem tetszik. Ilyenkor is illedelmesnek kell lenni, és igyekezni kell, nem kimutatni mennyire nem tetszik az ajándék. Meg kell köszönni és értékelni kell a gesztust, hogy gondolt rád az illető. Ennek megvan a másik oldala is természetesen, mikor mi veszünk valamit és az nem tetszik az ajándékozottnak. Ilyenkor ő is azt teszi, amit kell, vagyis igyekszik titkolni nemtetszését. De ha elég jól figyelsz, akkor láthatod, hogy nem az igazi, amit választottál, ilyenkor fel kell ajánlanod, hogy kicseréled az ajándékot, amennyiben ez lehetséges.

Ne add vissza: Bármit tehetsz, csak ezt nem! Ebbe az is beletartozik, hogy ugyan ajándékot, ha nagyon nem tetszik, akkor tovább lehet ajándékozni, csak ebben az esetben is figyelj arra, hogy akitől te kaptad eredetileg az ne tartózkodjon a közelben. Ugyan lehet, megértené, de inkább ne kockáztass.

Ezen kívül pedig ha te kapsz valamilyen ajándékot azzal foglalkoznod is kell. Mindenképp bontsd ki. Ha ruha, akkor legalább próbáld magad elé, ha könyv, lapozgasd egy kicsit, ha virág (amit ugyan férfiaknak nem szokás adni) mindenképp tedd vízbe.
Az ajándékozás ezer arca, illemtana Az ajándékozás ezer arca, illemtana
Mire figyeljünk az ajándékozás során? Ha vendégségbe mész valahova, alapszabály, hogy ... Mire figyeljünk az ajándékozás során? Ha vendégségbe mész valahova, alapszabály, hogy ...
Ha nem tetszik az ajándék, ilyenkor is illedelmesnek kell lenni ... Ha nem tetszik az ajándék, ilyenkor is illedelmesnek kell lenni ...
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2016.11.23. 17:38
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Andrea
Válasz erre - 2019-12-16 09:04:19 | #2038

Kedves AjándékABC,

Nem a cikkhez szeretnék hozzászólni, csak sajnos sehol máshol nem találtam az oldalon elérhetőséget. Lennének szívesek megküldeni számomra? Egy leadott, de nem visszaigazolt rendelésemről érdeklődnék.

Köszönöm


Nyolczas Hajnalka
Válasz erre - 2016-12-22 13:53:10 | #2036

Tisztelt címzett,

Szeretném visszamondani a megrendelésemet, mert a családban már valaki megrendelte ugyanezt, csak ez most derült ki
erröl van szó: http://ajandekabc.hu/megrendeles/allapot/1_148240520791318_3sctq75l34clecb3cnkl5b8en5/

Köszönöm a megértésüket

Tisztelettel Nyolczas Hajnalka

Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza

További meglepetések, ajándék ötletek

Ajándékozási hírek, ötletek

Tuti tippek a kényes kérdésekre - Karácsonyi...
Tuti tippek a kényes kérdésekre - Karácsonyi ajándékozási etikett!
Szerinted ugyanolyan értékben kell karácsonyi ajándékod adnod, mint amit kaptál valakitől? - Nem, találd meg a legjobb dolgot, amit tudsz adni a kereteidből.
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a...
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a tökéletes ajándékozás titkára?
Biztosan mindenki szokott adni és kapni is ajándékot, ha máskor nem is, de legalább évente egyszer: karácsonykor. Nem mindenki tudja, de az ajándékozásnak is megvannak...
Fém kulacs - Kiránduláshoz, túrázáshoz,...
Fém kulacs - Kiránduláshoz, túrázáshoz, kerékpárra, de akár a mindennapokra is!
A fehér és fém színű kulacs sportoláshoz, túrázáshoz rendkívül praktikus használati képes ajándéktárgy. Karabinerrel van ellátva a könnyebb használatért. 500...
Megnyílt Budapesten a Cipősdoboz Vár, országszerte...
Megnyílt Budapesten a Cipősdoboz Vár, országszerte 200 gyűjtőponton várják az ajándékokat
Országszerte 200 gyűjtőponton várják a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a cipősdoboz ajándékokat hétfő reggeltől, az akció központi...
Hodászi óvodásokat ajándékozott meg Joulupukki
Hodászi óvodásokat ajándékozott meg Joulupukki
Egyhetes magyarországi programja keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászra látogatott kedden a Joulupukki, a lappföldi Mikulás, akit a helyi óvodások...
Az Esterházy Madonnát kapták karácsonyra...
Az Esterházy Madonnát kapták karácsonyra ajándékba a milánóiak
Milánó önkormányzata minden évben egy híres festményt állít ki a karácsonyi ünnepek időszakában, amelyet a milánóiak ingyen láthatnak. Az idei "karácsonyi...