Ajándék hírekAz ingatlan ajándékozás lépései és szabályai

Az ingatlan ajándékozás lépései és szabályai

Címkék - ajándékozás, fényképes-ajándék, ingatlan, ötletek, szabály, tippek
Az ingatlan ajándékozás lépései és szabályai
Az ajándékozás ingyenes szerződés, melynek alapján az ajándékozó vagyona rovására egy másik személynek ingyenes vagyoni előnyt juttat. A megajándékozottnak el kell fogadnia az ajándékot ahhoz, hogy a szerződés létrejöjjön.


A megajándékozottnak igénye keletkezik az ajándék tárgyára, tehát ha az ajándékozási szerződés megkötése és az ajándék átadása nem egy időben történik, a megajándékozott követelheti az ajándék átadását.

A vagyoni előnynek értékkel kell bírnia és az ajándékozó vagyonát kell csökkentenie, ami azt jelenti, hogy nem elég önmagában a szolgáltatás és ellenszolgáltatás közti értékkülönbözet. Ingatlan esetében az ajándékozási szerződés érvényességéhez a szerződést írásba kell foglalni.
Hirdetés

Előfordulhat, hogy az ajándékozó körülményeiben olyan változás áll be, hogy méltánytalan lenne tőle követelni a szerződés teljesítését. Ezért a törvény kimondja, hogy az ajándékozó megtagadhatja a szerződés teljesítését még az ajándék átadása előtt, ha olyan lényeges változás áll be körülményeiben, különösen a megajándékozotthoz fűződő viszonyában, hogy a szerződés teljesítése tőle többé el nem várható.

Az ajándékozó felelőssége kiterjed az ajándék tárgyára, a tulajdonszerzésre és az ajándék által a megajándékozott egyéb vagyonában bekövetkezett kárra, valamint akkor is fennáll, ha az ajándékozó nem tájékoztatja a megajándékozottat az ajándék általa nem ismert, lényeges tulajdonságáról. Az ajándékozó az ajándék tárgyának lényeges fogyatékosságáért, valamint az ajándékozás során abban beálló kárért felelős. A megajándékozottnak bizonyítania kell azt, hogy az ajándékozó szándékosan vagy súlyosan gondatlanul járt el.

Előfordulhat, hogy az ajándék átadása után olyan körülmények lépnek fel, hogy az ajándékozó jogosult az ajándék visszakövetelésére. Nem lehet azonban bármely ok ürügyén visszakövetelni az ajándék tárgyát, csak a törvényben meghatározott esetekben.

Ezek a következők


Az ajándékozó, ha létfenntartása érdekében szükséges, visszakövetelheti a megajándékozottnál még meglévő ajándékot, de csak akkor, ha ez nem veszélyezteti a megajándékozott létfenntartását. Az ajándéknak a visszaköveteléskor kell meglennie, ha ezt követően adja el, ajándékozza el, stb. a megajándékozott, akkor az egyéb vagyonával is felel, nemcsak az ajándék tárgyával.

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója súlyos jogsértést követ el az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására. A hozzátartozónak minősülőket kimerítően felsorolja a Polgári Törvénykönyv. Súlyos jogsértés nem lehet a megajándékozott pusztán tiszteletlen viselkedése, viszont bűncselekmény (testi sértés, lopás, stb.) elkövetése, illetve valamely jogi kötelezettség megszegése megfelelő ok az ajándék visszakövetelésére. Ebben az eseten nincs szükség arra, hogy az ajándék meglegyen a megajándékozottnál a visszaköveteléskor, viszont nem csak az ajándékot, hanem az annak helyébe lépett értéket is lehet követelni.

Az ajándékozó akkor is követelheti az ajándék visszaadását, illetve az annak helyébe lépett értéket, ha olyan lényeges körülményre vonatkozó feltevése indította az ajándékozásra, amely később véglegesen meghiúsult, és amely nélkül korábban nem is ajándékozta volna oda az ajándék tárgyát. Csak az általános elévülési időn (5 év) belül követelhető vissza az ajándék, illetve követelhető az annak helyébe lépett érték. Ez a jog az általános elévülési időn belül is elenyészik akkor, ha azt az ajándékozó hosszabb ideig megfelelő ok nélkül nem gyakorolja. Abban az esetben sem gyakorolhatja e jogát, ha feltevésének (amely őt az ajándékozásra indította) meghiúsulását saját felróható magatartása okozta.

Nem lehet visszakövetelni azt az ajándékot, illetve követelni az annak helyébe lépett értéket, ha már nincs meg a jogsértés elkövetésének időpontjában, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta. Az is megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza az ajándékot. A szokásos mértékű ajándékot (kisebb értékű ajándék, de ezt mindig az ajándékozó és a megajándékozott kapcsolatát, illetve az ajándékozó anyagi körülményeit vizsgálva lehet megállapítani) sem lehet visszakövetelni.


Tuti tipp, csak neked!

Rendelj Te is egyedi képes ajándékot szeretteidnek MOST ...! - Egyedi fényképes ajándék ötletek, meglepetés, egyedi képes ajándékok (fotóbögre, póló, fényképes naptár, korsó, párna, gravírozott kulcstartó, képes puzzle ...), személyre szabott egyedi ajándékok minden alkalomra!
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.04.07. 10:44
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza

További meglepetések, ajándék ötletek

Ajándékozási hírek, ötletek

Tuti tippek a kényes kérdésekre - Karácsonyi...
Tuti tippek a kényes kérdésekre - Karácsonyi ajándékozási etikett!
Szerinted ugyanolyan értékben kell karácsonyi ajándékod adnod, mint amit kaptál valakitől? - Nem, találd meg a legjobb dolgot, amit tudsz adni a kereteidből.
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a...
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a tökéletes ajándékozás titkára?
Biztosan mindenki szokott adni és kapni is ajándékot, ha máskor nem is, de legalább évente egyszer: karácsonykor. Nem mindenki tudja, de az ajándékozásnak is megvannak...
Fém kulacs - Kiránduláshoz, túrázáshoz,...
Fém kulacs - Kiránduláshoz, túrázáshoz, kerékpárra, de akár a mindennapokra is!
A fehér és fém színű kulacs sportoláshoz, túrázáshoz rendkívül praktikus használati képes ajándéktárgy. Karabinerrel van ellátva a könnyebb használatért. 500...
Megnyílt Budapesten a Cipősdoboz Vár, országszerte...
Megnyílt Budapesten a Cipősdoboz Vár, országszerte 200 gyűjtőponton várják az ajándékokat
Országszerte 200 gyűjtőponton várják a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a cipősdoboz ajándékokat hétfő reggeltől, az akció központi...
Hodászi óvodásokat ajándékozott meg Joulupukki
Hodászi óvodásokat ajándékozott meg Joulupukki
Egyhetes magyarországi programja keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászra látogatott kedden a Joulupukki, a lappföldi Mikulás, akit a helyi óvodások...
Az Esterházy Madonnát kapták karácsonyra...
Az Esterházy Madonnát kapták karácsonyra ajándékba a milánóiak
Milánó önkormányzata minden évben egy híres festményt állít ki a karácsonyi ünnepek időszakában, amelyet a milánóiak ingyen láthatnak. Az idei "karácsonyi...