Ajándék hírekJó ha tudod, ha meglepsz valakit! Az ajándékozás 13 illemszabálya

Jó ha tudod, ha meglepsz valakit! Az ajándékozás 13 illemszabálya

Címkék - Advent, Adventi-ajándéktippek, Ajándék, ajándékozás, ötletek, Valentin-nap, vásárlás
Jó ha tudod, ha meglepsz valakit! Az ajándékozás 13 illemszabálya
Fontos tudnivalók az ajándékozáshoz!
Mi nehezebb? Töprengeni, hogy kitaláljuk a legmegfelelőbb ajándékot, vagy jó arcot vágni ahhoz, aminek egy cseppet sem örülünk? Kétségtelenül mindkettő nehéz. Valentin-napi ajándéktippjeinkkel nem csak konkrét ötleteket adunk a vásárlásra, meglepetésre, hanem az ajándékozás illemtanát is átfutjuk.

1. Ne magadnak vásárolj!

Lehet, hogy mi a "Szeretet művészete" című ezoterikus műtől kapunk extázist, ám ateista bácsikánkat lehetőleg ne ezzel lepjük meg, még akkor sem, ha biztosan sokat tanulna belőle!

2. Kerüld a "beszédes üzenet" jellegű ajándékokat!

Ne lepjük meg életünk párját egy sokadik szakácskönyvvel, ha olyan ügyetlen szegény, hogy még a mélyhűtött ételeket is képtelen felmelegíteni. Ne adjunk édesanyánknak vasalót, ha gyűlöli a házimunkát, főleg a vasalást azzal a felkiáltással: ezzel még az is könnyebb!
Hirdetés

3. Ne adj át a család előtt intim holmit!

Valóban jó ötlet Kriston Andrea Intimtorna videokazettáját ajándékozni kedvesednek, de ha ezt anyósod/ apósod előtt teszed, akik nem oly felvilágosultak az ügyben kínos helyzetbe kerülhetek.

4. Ne játszd meg a szerény kisgyereket!

Ne kiálts fel boldogan, hogy: "Ou? Ez istenien édi!", amikor a barátnőd már hetedszer ajándékozza neked ugyan azt a leértékelésen vett olcsó kölnit, amit a párod használ el locsolkodni húsvét környékén. Anyósod tizedik egyforma piros trapéz-nyakkendőjére ugyanez vonatkozik.

5. Legyél őszinte!

Ha a férjünk az összes megtakarított pénzét egy divatjamúlt bordó kardigánba ölte, mondjuk meg neki, hogy nem áll jó a fazonja - nehogy három éven át folyton kérdezgesse: miért nem veszed fel soha a bordó kardigánodat?... Egy olyan fűzöld és mályvaszín csíkos leértékelt pulóver láttán, amiben még a szemetet is röstellnénk levinni a kukába, nehogy felkiáltsunk, hogy "Pont ezek az én színeim!" ...

6. Ne nyilvánítsd vándordíjnak, egyszerűen add tovább!

Ha valami elviselhetetlen szörnyűséget kapsz valakitől, soha ne mondd az ajándékozó füle hallatára, hogy "ez jó lesz majd valakinek". Ilyesmit csak diszkréten lehet elkövetni....

7. Előnytelen holmik tilalma

Semmiféleképpen ne vegyünk teltkarcsú nejünknek - férjünknek keresztben csíkos pulóvert (vagy akármit) mivel az csak kihangsúlyozza azt amit el kellene rejteni. Ebből következik, hogy inkább függőleges mintázatú ruhaneműkkel kedveskedjünk neki, azaz magunknak.

8. Univerzális ajándékok: Könyv CD, kazetta

Könyvet, CD-t vagy hangkazettát csak akkor vásároljunk, ha ismerjük az illető ízlését, vagyis tudjuk, hogy milyen írókat, költőket vagy zenekarokat kedvel. Így aztán biztosak lehetünk abban, hogy az általunk vásárolt ajándék használva lesz...

9. Pénz ajándékba

Az egyik legudvariatlanabb gesztus a pénz ajándékozása. Ezt kerüljük, még akkor is ha tudjuk, hogy az illető nehéz anyagi körülmények között él jelenleg és igencsak értékelné ha valaki kisegítené egy kisebb összeggel. Ha mindenféleképpen szeretnénk anyagilag kisegíteni akkor inkább várjuk meg az ünnepek végét... Ha mindenáron "elkölthető" dolgot akarunk adni, vásároljunk ajándékszelvényt, utalványokat, vagy egy biztosítást, amit mi fizetünk és Ő a kedvezményezett.

10. Apróságok

Az apróságok nagyon fontosak. Sokan előre megbeszélik, hogy valami értékes és hasznos dolgot vásárolnak karácsonyra közösen. Ilyenkor van csak igazán nagy szerepe egy diszkrét árú, inkább nagyon ötletes ajándéknak. Fontos, hogy az apró meglepetés ne legyen drága, mert csúnya vita lehet belőle a fa alatt, ha egyikünk túllépi a megengedett keretet, még ha jó szándékkal teszi is!

11. Mi nem ajándék a gyerekeknek?

A mai gyerekek legtöbbjének önmagában már nem ajándék a csoki és cukorka. Legfeljebb csak kiegészíti a többi csomagot. Ugyanígy az iskolaszereknek sem örülnek felhőtlenül, hisz azokat majd a suliban kell használni, ki szeret arra gondolni a fa alatt! A legtöbb gyerek a ruháknak sem örül igazán, mert a szülők, vagy távolabbi rokonok nem tudják elkapni az aktuális sulitrendet. (Ez alól lehetnek kivételek!)

12. Mit ne várjunk a gyerekektől?

Ne várjuk, hogy csak és kizárólag a mi ajándékunknak fog lelkesen örülni. Lehet, hogy éppen az köt majd ki a csomaghalmaz legalján. A gyerekek mg nem tanultak meg udvariaskodni. Gyakori az is, hogy a bontogatás, a meglepetés öröme leveszi figyelmét az ajándékok tartalmától, nem is tudja hová kapjon a bőségben. Ez nem jelenti feltétlen, hogy ajándékunknak nem örült.

13. Ajándékozz valamit magadból!

Nem csak a fa alá pakolt dolgok okoznak örömet. Viselkedésed, kedvességed, éppen úgy fontosak, mint az egyedi szépségű, saját kezeddel csomagolt ajándékok, idézetek a kísérő kártyán, vagy akár az, hogy utolsó morzsáig megeszed az ünnepi vacsit még akkor is, ha a nagy készülődés hevében kicsit kozmás lett. (Harmonet.hu)
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.10.04. 20:40
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza

További meglepetések, ajándék ötletek

Ajándékozási hírek, ötletek

Tuti tippek a kényes kérdésekre - Karácsonyi...
Tuti tippek a kényes kérdésekre - Karácsonyi ajándékozási etikett!
Szerinted ugyanolyan értékben kell karácsonyi ajándékod adnod, mint amit kaptál valakitől? - Nem, találd meg a legjobb dolgot, amit tudsz adni a kereteidből.
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a...
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a tökéletes ajándékozás titkára?
Biztosan mindenki szokott adni és kapni is ajándékot, ha máskor nem is, de legalább évente egyszer: karácsonykor. Nem mindenki tudja, de az ajándékozásnak is megvannak...
Fém kulacs - Kiránduláshoz, túrázáshoz,...
Fém kulacs - Kiránduláshoz, túrázáshoz, kerékpárra, de akár a mindennapokra is!
A fehér és fém színű kulacs sportoláshoz, túrázáshoz rendkívül praktikus használati képes ajándéktárgy. Karabinerrel van ellátva a könnyebb használatért. 500...
Megnyílt Budapesten a Cipősdoboz Vár, országszerte...
Megnyílt Budapesten a Cipősdoboz Vár, országszerte 200 gyűjtőponton várják az ajándékokat
Országszerte 200 gyűjtőponton várják a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a cipősdoboz ajándékokat hétfő reggeltől, az akció központi...
Hodászi óvodásokat ajándékozott meg Joulupukki
Hodászi óvodásokat ajándékozott meg Joulupukki
Egyhetes magyarországi programja keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászra látogatott kedden a Joulupukki, a lappföldi Mikulás, akit a helyi óvodások...
Az Esterházy Madonnát kapták karácsonyra...
Az Esterházy Madonnát kapták karácsonyra ajándékba a milánóiak
Milánó önkormányzata minden évben egy híres festményt állít ki a karácsonyi ünnepek időszakában, amelyet a milánóiak ingyen láthatnak. Az idei "karácsonyi...