Ajándék hírekRasszizmus vádolják a LEGO céget - Adhatunk-e ajándékba így LEGO-t gyermekeinknek?

Rasszizmus vádolják a LEGO céget - Adhatunk-e ajándékba így LEGO-t gyermekeinknek?

Címkék - ajándékba-lego, arab, Hagia-Sophia, jabba, Jabba-palotája, játék, LEGO, legó, rasszizmus, TKÖ, vád
Rasszizmus vádolják a LEGO céget - Adhatunk-e ajándékba így LEGO-t gyermekeinknek?
Jabba Palotája - Rasszizmus vádolják a LEGO céget - Adhatunk-e ajándékba így LEGO-t gyermekeinknek?
Adhatunk-e ajándékba így LEGO-t gyermekeinknek, ha rasszizmus vádjával vádolják a játék gyártó óriást? Befolyásolhatja-e gyermekeink fejlődését, világnézetük, embertársi kapcsolataik kialakulását, kifejlődését, vagy csak egyszerűén maradjon ez a mi kis titkunk felnőtteknek gyermekeink előtt? Egyáltalán, valósak-e a vádak amelyekkel támadják a céget? - Kissé mondvacsináltnak tűnik az ausztriai muszlimok felháborodása. Szerintük a LEGO Jabba palotája kiköpött Hagia Sophia.

Rasszista lenne a LEGO?

Ausztriában élő törökök szerint Jabba Palotáját a Hagia Sophia-ról mintázták és az arab világot bélyegzik meg a terroristaként ábrázolt Jabbával. Nyugati szomszédainknál élő arab közösség szerint a Lego a bűnöző életformával azonosítja az arab embereket - írja a Magyar Online.


A felzúdulást a Jabba palotája Lego szett váltotta ki, melyet szerintük Isztambul egyik emblematikus épületéről, a Hagia Sophia-ról mintáztak - írja a Magyar Online.
Hirdetés

Jabba egy jól megtermett csigaszerű lény, nem épp pozitív tulajdonságaival domborít. A történetben szolgájává teszi Leila hercegnőt. Jabba vízipipát szív, a Legót bírálók szerint pedig ugyanolyan terrorista képében jelenik meg, mint az arab emberek a sztereotip gondolkodásmód szerint.

A Hagia Sophia a bizánci építészet egyik legjelentősebb hagyatéka, valamint a muszlim vallás egyik legfontosabb központja, mely több mint 500 éven át szolgált kegyhelyként mielőtt 1943-ban múzeummá alakították volna.


"Mit ajánl a LEGO ajándékként a gyerekeinknek? Pedagógiai robbanóanyagot?" olvasható a szervezet honlapján (Ausztriai Török Kulturális Közösség - TKÖ)
Hagia Sophia Hagia Sophia
A Lego tagadja, hogy bármilyen utalás lenne az arab világ és a játék között, a tervezés során kizárólag a Csillagok Háborújából merítettek.
Jabba palotája -  Star Wars: JABBA THE HUTT S PALACE ... Jabba palotája - Star Wars: JABBA THE HUTT S PALACE ...
A filmbéli palota - Nyugati szomszédainknál élő arab közösség szerint a Lego a bűnöző életformával azonosítja az arab embereket. A felzúdulást a Jabba palotája Lego szett váltotta ki, melyet szerintük Isztambul egyik emblematikus épületéről, a Hagia Sophia-ról mintáztak.
Jabba a filmől Jabba a filmől
Jabba egy jól megtermett csigaszerű lény, nem épp pozitív tulajdonságaival domborít. A történetben szolgájává teszi Leila hercegnőt. Jabba vízipipát szív, a Legot bírálók szerint pedig ugyanolyan terrorista képében jelenik meg, mint az arab emberek a sztereotip gondolkodásmód szerint.
Jabba LEGO-palotája sértette meg a törököket Jabba LEGO-palotája sértette meg a törököket
Beperli a LEGO játékgyártót az ausztriai törökök szövetsége, mert szerintük a Star Wars filmekből ismerős Jabba palotáját mintázó játékuk egy fegyverekkel teletömött mecsetre hasonlít, és így alkalmas a muszllimok elleni előítéletek keltésére. A játékgyár szerint ők csak a filmbeli épületet másolták. A tiltakozás ennek ellenére a LEGO, és nem George Lucas ellen irányul - írja a Der Spiegel. A TKÖ keresetet nyújtott be Ausztriában, Németországban és Törökországban is, hogy közösség elleni izgatás miatt tiltsák meg a 9-14 éves gyerekeknek szánt játék gyártását és forgalmazását. Catherine Sasse kételkedik benne, hogy leállítanák a termelést.
A készlet darabjaiból a filmek egyik negatív szereplőjének, Jabbának a palotáját lehet kirakni A készlet darabjaiból a filmek egyik negatív szereplőjének, Jabbának a palotáját lehet kirakni
Az épület teteje a török szervezet szerint kísértetiesen hasonlít az isztambuli Hagia Sophia épületére, a mellette álló torony pedig állítólag minaretet mintáz, amiben az őr olyan, mintha a müezzin lenne, csak épp baltával és gépfegyverrel a kezében.
Pedagógiai robbanóanyag? Pedagógiai robbanóanyag?
„Mit aján a LEGO a szülőknek karácsonyi ajándékként a gyerekeiknek? Pedagógiai robbanóanyagot?” - olvasható a szervezet honlapján közzétett képen. A német Der Spiegel című lapnak nyilatkozó Catherine Sasse, a LEGO szóvivője szerint csak a filmben látható épületet akarták a lehető legjobban visszaadni, de ez nem nyugtatta meg a TKÖ elnökét. Birol Kilic szerint a palota már a filmben is úgy néz ki, mint egy mecset, és mivel Jabba gonosz és csúnya karakter, ez alkalmas lehet, hogy előítéleteket keltsen a muszlimokkal szemben.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.01.27. 18:10
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Zalán
Válasz erre - 2014-07-30 10:56:26 | #2033

Hát persze,hogy a Lego bűnős,mert mért ne.Ennyi erővel már maga a Star Wars is bűnős lenne ,mert sok olyan épület van ami hasonlít a ma létező épületekre.Különben is,hogy ha 1983 így találták,ezt a palotát akkor ez ilyen marad(még ezt ki nem találták addig senkinek sem juttot ilyen vadbaromság az eszébe).

Claudia de Oliveira
Válasz erre - 2014-07-22 17:53:10 | #2032

Meu Neto Pedro é apaixonado por esse brinquedo, o sonho dele e ganhar um, mais nesse momento eu ñ tenho como comprar..meu marido morreu a um ano e sete meses e eu ainda estou colocando a vida em dia..sei que é quase impossivel mais resolvi pedir que doem pra mim um desses brinquedos para que possa alegrar o coração do meu pequeno Pedro...sem mais agradeço...Meu end. é...Rua joana maria correa laranjeira nº441 apt 41 jd. petropolis cidade São josé dos Campos SP. Brasil

Claudia de Oliveira
Válasz erre - 2014-07-22 17:53:09 | #2031

Meu Neto Pedro é apaixonado por esse brinquedo, o sonho dele e ganhar um, mais nesse momento eu ñ tenho como comprar..meu marido morreu a um ano e sete meses e eu ainda estou colocando a vida em dia..sei que é quase impossivel mais resolvi pedir que doem pra mim um desses brinquedos para que possa alegrar o coração do meu pequeno Pedro...sem mais agradeço...Meu end. é...Rua joana maria correa laranjeira nº441 apt 41 jd. petropolis cidade São josé dos Campos SP. Brasil

andor
Válasz erre - 2013-03-05 13:29:51 | #1928

Nyilvan rasszizmussal vadoljak a Legot mivel alahol valakit mindig vadolni kell.
Legalabb annyira hasonlit meg vagy 1000mas epuletre is... Mondjuk mi is megvadolhatnank a legot mert van kupolaja a palotanak mint Bazilikanak... Ez egy vicc :D

Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza

További meglepetések, ajándék ötletek

Ajándékozási hírek, ötletek

Tuti tippek a kényes kérdésekre - Karácsonyi...
Tuti tippek a kényes kérdésekre - Karácsonyi ajándékozási etikett!
Szerinted ugyanolyan értékben kell karácsonyi ajándékod adnod, mint amit kaptál valakitől? - Nem, találd meg a legjobb dolgot, amit tudsz adni a kereteidből.
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a...
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a tökéletes ajándékozás titkára?
Biztosan mindenki szokott adni és kapni is ajándékot, ha máskor nem is, de legalább évente egyszer: karácsonykor. Nem mindenki tudja, de az ajándékozásnak is megvannak...
Fém kulacs - Kiránduláshoz, túrázáshoz,...
Fém kulacs - Kiránduláshoz, túrázáshoz, kerékpárra, de akár a mindennapokra is!
A fehér és fém színű kulacs sportoláshoz, túrázáshoz rendkívül praktikus használati képes ajándéktárgy. Karabinerrel van ellátva a könnyebb használatért. 500...
Megnyílt Budapesten a Cipősdoboz Vár, országszerte...
Megnyílt Budapesten a Cipősdoboz Vár, országszerte 200 gyűjtőponton várják az ajándékokat
Országszerte 200 gyűjtőponton várják a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a cipősdoboz ajándékokat hétfő reggeltől, az akció központi...
Hodászi óvodásokat ajándékozott meg Joulupukki
Hodászi óvodásokat ajándékozott meg Joulupukki
Egyhetes magyarországi programja keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászra látogatott kedden a Joulupukki, a lappföldi Mikulás, akit a helyi óvodások...
Az Esterházy Madonnát kapták karácsonyra...
Az Esterházy Madonnát kapták karácsonyra ajándékba a milánóiak
Milánó önkormányzata minden évben egy híres festményt állít ki a karácsonyi ünnepek időszakában, amelyet a milánóiak ingyen láthatnak. Az idei "karácsonyi...