Ajándék hírekVajon mit ajándékoz a külföldi kollégáinak a kínai elnök és miniszterelnök?

Vajon mit ajándékoz a külföldi kollégáinak a kínai elnök és miniszterelnök?

Címkék - ajándék, alkalom, elnök, film, gesztus, Kína, miniszter, mobil
Vajon mit ajándékoz a külföldi kollégáinak a kínai elnök és miniszterelnök?
A hagyományos protokollajándékok mellett kínai gyártású telefont, hazai filmsikereket, de akár kínai autót is ajándékoz külföldi hivatalos látogatásain vendéglátóinak a kínai elnök és miniszterelnök - derül ki az állami sajtóban megjelent ritka összeállításból.
Míg korábban jellemzően a tradicionális hazai kultúrát jelképező ajándékokat vittek hivatalos útjaikra Kína legmagasabb rangú képviselői, mára megváltoztak a protokolláris szokások - írja a Zsenmin Zsipao beszámolójában.


A kínai festményeket, hímzéseket és porcelántárgyakat mostanra felváltották a kelet-ázsiai országban gyártott, komolyabb szaktudást igénylő tárgyak, amelyek a puha erő csatornájaként is szolgálnak, és a "made in China" címkéhez kötődő kép újraformálását is segítik.
Hirdetés

A Zsenmin Zsipao összeállítása szerint Hszi Csin-ping elnök például a hazai ZTE mobilcég 4G-s mobilinternetezést lehetővé tevő legújabb generációs mobilját, a Grand SII-t ajándékozta a Sanghaji Együttműködési Szervezet dusanbei ülésén megjelent külföldi vezetőknek. A lap ugyan ezt nem említi, de korábban más újságok is beszámoltak arról, hogy Hszi India, Srí Lanka és a Maldív-szigetek első embereinek is ezt az ajándékot nyújtotta át. Szintén a kínai technológia fejlődését jelképezve az elnök a Fidzsi-szigetek miniszterelnökének kínai látogatásán 20 darabot ajándékozott a hazai gyártású luxusautó, a Hongcsi H7-es modelljéből.

Fentieknél kisebb értékű, de a hagyományos ajándékok sorából kilógó tárgyként a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang a 2012-es év legnagyobb hazai kasszasikerét, az Elveszve Thaiföldön című filmet vitte magával thaiföldi látogatására. A mozi bemutatásának évében csaknem 210 millió dollárt hajtott jegybevételekből, minden más filmet maga mögé utasítva.

Szintén a hagyományos ajándékok sorát bontotta májusban az az album, melyet Li az etióp elnöknek ajándékozott. Mindkét politikus a Pekingi Egyetem egykori hallgatói sorába tartozik, mi több, egy évben kapták kézhez diplomájukat, erre emlékeztetőül a kínai miniszterelnök az egyetem által speciálisan erre az alkalomra készített albummal állt elő. Li David Cameron angol miniszterelnöknek sem porcelánnal kedveskedett, a hazai fejlesztésű nagysebességű vonatok egy makettjét adta ehelyett.

A kínai first lady adományai szintén segítik a kínai termékek népszerűsítését. A tanzániai nő- és fejlesztési alapnak például Peng Li-jüan a híres Csöcsiang tartománybeli Ruans vállalat igazgyöngy-nyakláncát és kínai gyártású kozmetikumokat ajándékozta.(MTI)
ZTE Grand SII ZTE Grand SII
Elveszve Thaiföldön plakátja Elveszve Thaiföldön plakátja
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2014.10.15. 09:15
Szólj hozzá a cikkhez
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Szólj hozzá a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza

További meglepetések, ajándék ötletek

Ajándékozási hírek, ötletek

Tuti tippek a kényes kérdésekre - Karácsonyi...
Tuti tippek a kényes kérdésekre - Karácsonyi ajándékozási etikett!
Szerinted ugyanolyan értékben kell karácsonyi ajándékod adnod, mint amit kaptál valakitől? - Nem, találd meg a legjobb dolgot, amit tudsz adni a kereteidből.
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a...
Ajándékozási illemszabályok - Kíváncsi vagy a tökéletes ajándékozás titkára?
Biztosan mindenki szokott adni és kapni is ajándékot, ha máskor nem is, de legalább évente egyszer: karácsonykor. Nem mindenki tudja, de az ajándékozásnak is megvannak...
Fém kulacs - Kiránduláshoz, túrázáshoz,...
Fém kulacs - Kiránduláshoz, túrázáshoz, kerékpárra, de akár a mindennapokra is!
A fehér és fém színű kulacs sportoláshoz, túrázáshoz rendkívül praktikus használati képes ajándéktárgy. Karabinerrel van ellátva a könnyebb használatért. 500...
Megnyílt Budapesten a Cipősdoboz Vár, országszerte...
Megnyílt Budapesten a Cipősdoboz Vár, országszerte 200 gyűjtőponton várják az ajándékokat
Országszerte 200 gyűjtőponton várják a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei a cipősdoboz ajándékokat hétfő reggeltől, az akció központi...
Hodászi óvodásokat ajándékozott meg Joulupukki
Hodászi óvodásokat ajándékozott meg Joulupukki
Egyhetes magyarországi programja keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászra látogatott kedden a Joulupukki, a lappföldi Mikulás, akit a helyi óvodások...
Az Esterházy Madonnát kapták karácsonyra...
Az Esterházy Madonnát kapták karácsonyra ajándékba a milánóiak
Milánó önkormányzata minden évben egy híres festményt állít ki a karácsonyi ünnepek időszakában, amelyet a milánóiak ingyen láthatnak. Az idei "karácsonyi...